25609357
CSENDEPL
Aanmelding

Severní Čechy.info - aktuální informace o turistice, ubytování a službách

Obrazek

 

Boheems Paradijs Geopark

Terug | > >

Het gebied van het Boheems paradijs bevat een breed palet aan geologische fenomenen en stelt een waar geologieleerboek voor. Daarom werd het in oktober 2005 op de lijst van het Europese netwerk van geoparken gezet.

De Europese geoparken van de UNESCO vormen een netwerk, dat voor het behoud van unieke geologische gebieden zorgt. In Europa groeide het aantal leden vanaf het jaar 2000 van de oorspronkelijke vier naar vijfentwintig.

Geopark Boheems Paradijs strekt zich uit over een oppervlakte van bijna 700 km2. Dit gebied vormde in de loop van de honderden miljoenen jaren durende geschiedenis van de Aarde herhaaldelijk de bodem van de meren en zeeën, een aantal keren vond hier vulkanische activiteit plaats. Het gebied begon zich tijdens het mesozoïcum geologisch te ontwikkelen, toen op de bodem van een krijtzee zand en kiezel werd afgezet. In het tertiair werden de zandstenen platen door vulkanische activiteit gebroken, het gloeiende gesteente stolde onder de oppervlakte in de vorm van stapels en kegels. De aardoppervlakte stond onder invloed van de natuurkrachten wind, water, vorst en zon. Het resultaat is een landschap met wilde rotsen, vulkanen, rivieren, romantische dalen, bossen, weiden en meertjes. Door de werking van het water onder de aardoppervlakte zijn unieke grotten ontstaan, Bozkovské jeskyně, met interessante karstverschijnselen.

De bonte geologische processen hebben lagen ijzererts, koper en kwikzilver gevormd, vindplaatsen van edelsteen, steenkool, bouwsteen, leisteen, glaszand, kalksteen, potaarde en baksteenaarde. De bewerking hier van edelstenen behoort tot de oudste in Europa.  Interessant is ook het voorkomen van versteende plantenresten en araucaria, alsmede dieren. Het Boheems paradijs brengt een beeld van de geologische geschiedenis van de aarde en tegelijkertijd bewijst het de betekenis van natuurlijke voorwaarden voor de economische en culturele ontwikkeling van de menselijke gemeenschap in de loop van enkele millennia .

 
GEOPARK ČESKÝ RÁJ - síť evropských geoparků UNESCO, auteur: Milan Drahoňovský
GEOPARK ČESKÝ RÁJ - síť evropských geoparků UNESCO, auteur: Milan Drahoňovský
 
 
Publikační a redakční systém Public4u © 2000-2021
load
Afsluiten